Begravningsavgift
Vad innebär begravningsavgift?
Alla som är folkbokförda och betalar kommunal inkomstskatt betalar begravningsavgift till den församling, samfällighet eller kommun som är huvudman för begravningsverksamheten på orten. Begravningsavgiften ska täcka de enligt lagen nödvändigaste kostnaderna i samband med gravsättningen av en avliden.
Begravningsavgiften är en uppbörd vilket innebär att den anges på skattsedeln. Avgiften beräknas utifrån den kommunala beskattningsbara inkomsten. Storleken på avgiften framgår av det årliga slutskattebeskedet.
Detta ingår i begravningsavgiften
Alla folkbokförda i Sverige har rätt till de tjänster som räknas upp i begravningslagen. Det finns även möjlighet att få dessa tjänster utan kostnad hos en annan huvudman.
För den som vid dödsfallet var folkbokförd inom en av huvudmans förvaltningsområde ska huvudmannen utan kostnad för dödsboet tillhandahålla följande
- gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid av 25 år,
- gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav,
- transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transporter för gravsättning utanför huvudmannens område, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser,
- kremering,
- lokal för förvaring och visning av stoftet, samt
- lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.
Utöver detta finansierar begravningsavgiften alla de åtgärder som har ett direkt samband med förvaltningen av de allmänna begravningsplatserna, till exempel tillhörande administration, nyanläggning av begravningsplatser, skötsel av de allmänna ytorna på begravningsplatser samt vård och bevarande av kulturhistoriskt särskilt värdefulla gravplatser. Även begravningsombudens verksamhet finansieras via begravningsavgiften.